Ook Farhiya en haar zusje waren maandenlang op zoek

Hallo, mijn naam is Farhiya en ik ben 26 jaar oud. Door de oorlog ben ik moeten vluchten uit Somalië. Ik ben vertrokken samen met mijn kleine zusje Sabiine, niet goed wetende wat ons te wachten stond.

Omdat we geen legale manier vonden om weg te reizen, hebben we beroep moeten doen op mensensmokkelaars om ons tot België te brengen. In 2012 kwamen we aan in België waar mijn jongere zusje erkend werd als vluchtelinge. Ikzelf had niet de juiste papieren bij me. Het heeft uiteindelijk vier jaar lang geduurd om de juiste papieren van Somalië naar België te krijgen. Al die tijd verbleef ik met mijn zusje in de asielopvang.

Sinds vorig jaar ben ik eindelijk erkend als vluchtelinge. Maar plots moest ik binnen twee maanden een eigen huurwoning vinden. Ik ben samen met mijn vriendin Mayrami meteen op zoek gegaan. Iedereen vroeg ons het bewijs van een job of salaris voor te leggen. Maar hoe kan ik in twee maanden tijd een job én een woning vinden? We zijn maar een aantal keren uitgenodigd om een huurwoning te bezichtigen, maar telkens werd verhuurd aan iemand die werkt.

Omdat de twee maanden tijd om waren, heeft de sociale assistente ons uiteindelijk in contact gebracht met Woonhulp voor Vluchtelingen. Zij hebben ons het voorbije half jaar onderdak geboden in hun transitwoning terwijl ze ons hielpen een eigen woning te vinden.

Na nog talloze teleurstellingen hebben we pas een half jaar later eindelijk een eigen appartement gevonden. Nu pas begint mijn echte leven. Het OCMW zal een deel van ons leeloon elke maand rechtstreeks naar de verhuurder overdragen. Het OCMW biedt ook een waarborg aan de verhuurders.

Ik ben blij dat we in Lier kunnen blijven. Ik woon hier graag en mijn jongere zusje gaat hier al vier jaar naar school. Mijn zusje gaat vaak bij haar vriendinnetjes spelen en dat wil ze graag zo houden.